Ana Nagl:
Žena koja je verovala u sebe

Spar-Casse je svoj prvi kredit odobrila davne 1822. godine, i to ženi – Ani Nagl. Nakon što je ostala bez novca posle muževljeve smrti, uprkos teškoj situaciji u kojoj se našla, verovala je u sebe i bolje sutra. Danas, na Međunarodni dan žena, oživljavamo Aninu priču – uz pomoć veštačke inteligencije.

Ana Nagl rođena je u Beču 1767. godine. Njen suprug Leopold vodio je gostionicu “Crni orao” u jednom bečkom kvartu i bio je veliki rasipnik. Kada je Leopold umro 1821. godine, Ana je odlučila da samostalno vodi gostionicu, što je u to vreme za ženu bilo nezamislivo. Za to joj je bio potreban novac, koji kao udovica nije imala. Jedan od suosnivača Erste Oesterreichische Spar-Casse, Johan Baptist Veber, verovao je u nju i odobrio joj hipotekarni kredit od ukupno 30.000 guldena, sa kamatom od pet odsto i rokom od 16 godina. Bio je to prvi zajam ove vrste koji je štedionica odobrila. 

Uspešna poslovna žena ispred svog vremena

Ana Nagl je uspela da spase gostionicu od bankrota i vodila ju je uspešno sve do 1829. godine, kada se povukla iz ovog posla. Prethodno je u celosti prevremeno otplatila zajam. Svoje poslednje godine provela je u domu za stare, za koji je blagovremeno odvojila novac. Umrla je u svojoj 64. godini, 15. oktobra 1831. godine, tokom epidemije kolere. 

Susret istorije i budućnosti zahvaljujući veštačkoj inteligenciji 

Oslanjamo se na upotrebu inovativnih tehnologija ne samo u našem osnovnom poslovanju, već i u predstavljanju našeg Brenda. Možemo zahvaliti ultramodernim video tehnologijama koje koriste veštačku inteligenciju (AI) na činjenici da smo uspeli da oživimo priču Ane Nagl u trenutku istorije u kome se sada nalazimo. Na osnovu 3D modela, kao i scena koje su zaista snimljene, tokom nekoliko nedelja AI je generisao više od 150.000 pojedinačnih kadrova. Konačan rezultat je film koji do pre samo nekoliko meseci nije bilo moguće realizovati u ovom obliku.

Istorijat Erste Grupe možete pogledati ovde