U selu Ključ kod Mionice svečano je obeležen nastavak projekta „Naše seloˮ koji je posvećen obnovi i modernizaciji sela u Srbiji, podršci poljoprivrednoj proizvodnji, individualnim gazdinstvima i unapređenju društvenog i kulturnog života. Projekat, pokrenut 2018. godine, na inicijativu kompanije Delta Holding, Erste Banka je prepoznala kao veoma važan za opstanak srpskog sela, poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima i povratak dela odseljenog stanovništva, posebno mladih.

Tokom prethodnih pet godina, kompanije su udruženo pružale svu neophodnu stručnu i finansijsku podršku, osnažujući individualna domaćinstva i lokalnu zajednicu doprinoseći tako uspostavljanju održivog života u ruralnim područjima. Nakon uspešne realizacije projekta u tri obnovljena sela, Dubočane, Mala Jasikova i Bačko Novo Selo, gde je do sada podržano više od 100 gazdinstava, projekat se proširio na selo Ključ sa idejom osnaživanja malih poljoprivrednih proizvođača. Na ovaj način se mladima na selu pruža neophodna podrška kako bi postigli još bolje rezultate, povećali svoje prihode od stočarstva i živeli bolje.

Pored planiranih stručnih edukacija i praktičnih obuka pod pokroviteljstvom tima socijalnog bankarstva Erste Banke, podrška projektu „Naše seloˮ prevashodno se ogleda u  značajnoj kreditnoj podršci. Erste Banka obezbeđuje beskamatne kredite malim gazdinstvima, zahvaljujući Delta Agraru koji pokriva kamatu, dok sve ostale kreditne troškove, poput obrade kreditnog zahteva ili troška kreditnog biroa, snosi Banka. U selu Ključ, Erste Banka će kreditima podržati poljoprivredna gazdinstva u ukupnom iznosu od 250.000 evra, sa rokom otplate od maksimalno 60 meseci u slučaju investicija, odnosno 36 meseci u slučaju potrebe za obrtnim sredstvima. Pored toga, gazdinstvima je na raspolaganju i grejs period do 12 meseci – kako bi se omogućilo veće prihodovanje gazdinstava, a time i njihova proširenja i unapređenja.

„Zahvaljujući projektu Naše selo i saradnji sa Delta Holdingom bili smo u prilici da do sada podržimo više od 60 porodica u tri prethodna sela kreditima u ukupnom iznosu od oko 300.000 evra. Ovo je jedan od onih projekata koje svi volimo i do kojih nam je istinski stalo, jer znamo koliko je važno da se sačuva srpsko selo, kao i da meštane ohrabrimo da ostanu na svojim imanjima. Zato smo svi mi danas u Ključu – da upoznamo i saslušamo meštane, čujemo njihove potrebe, da ih posavetujemo i podržimo, pomognemo da budu uspešniji. Ne samo ovom kreditnom linijom, već i stručnim znanjem, kao i našim iskustvima iz prethodnih sela“, izjavila je Jasna Terzić, predsednica Izvršnog odbora Erste Banke.

Kako kvalitet života u bilo kojoj sredini ne zavisi samo od uspeha poslovanja i privrede uopšte, već i od dostupnosti obrazovnih i kulturnih sadržaja, Erste Banka, u skladu sa svojim strateškim opredeljenjem podrške i promocije sadržaja iz oblasti kulture, daje veliki doprinos i u ovom segmentu. Renoviranje škola, prostorija za edukaciju, zgrade mesne zajednice, nabavka klavira, knjiga za biblioteku, nabavka i postavka igrališta za decu i obezbeđivanje kulturnih sadržaja poput pozorišnih predstava za decu i odrasle, kao i organizovanje radionica za ekonomsko osnaživanje žena – samo su neke od aktivnosti koje su do sada sprovedene u sklopu projekta „Naše selo“.

Dugogodišnja naklonjenost projektima socijalnog bankarstva Erste Banke, koji uključuju pružanje finansijskih podsticaja, deljenje znanja i iskustava, kao i mentorsku i savetodavnu podršku, uz stratešku saradnju sa kompanijom Delta Holding, predstavljaju osnovne faktore uspeha projekta „Naše seloˮ. Nastavak projekta u selu Ključ potvrđuje posvećenost Erste Banke i Delta Holdinga održivom razvoju i očuvanju srpskog sela, kao i odgovornom poslovanju koje postavlja temelje za dugoročni napredak i bolji život lokalnog stanovništva.

Još vesti