Gde se loguješ i gde šifru upisuješ?

U poslednje vreme veoma su česte ponude trgovinskih lanaca i različitih internet prodavnica gde se roba i usluge nude dosta povoljnije ukoliko kupovinu obavljate „onlajn”. Ovaj trend je globalno prisutan odavno, a od pre nekoliko godina ne zaobilazi ni Srbiju. Čuli ste verovatno za „Crni petak” popularni praznik kupovine ili „Cyber Monday”, dan kada se kupovina obavlja putem interneta uz različite pogodnosti.

Popusti i akcije za internet kupovine su postali uobičajeni, ali nažalost naša infomisanost, kao i vreme u kome živimo čini da naša pažnja ne bude na adekvatnom nivou, što zajedno daje priliku različitim internet „džeparošima“ za krađu novca i podataka.

Poslednja u nizu pravara je mogućnost vrlo povoljne kupovine „Antistress Dušeka” dimenzija 160x200cm. Vrlo povoljno, nema šta, košta vas samo svih ličnih podataka i novca sa računa. 

Naime, kada ste se opredelili za kupovinu ovog artikla preko linka koji ste dobili, otvara se mogućnost da odaberete svoju banku i da platite to što želite. Budite sigurni da postoji ista prevara i za razne druge artikle, ne samo za navedeni dušek, samo je ova sa dušekom bila poslednja koju smo uočili. Slika koju vidite je autentična slika stranice koja je bila deo prevare pre nekoliko dana.

Verovatnoća da imate račun u nekoj od banaka sa spiska je ogromna, tako da ako niste izuzetno pažljivi i iz ličnog iskustva znate da ovo nije praksa kod internet kupovine, kliknućete na ikonicu svoje banke.

Kada kliknete na ikonicu svoje banke, otvara se prozor koji izgleda identično kao vaš eBanking. U slučaju Erste Banke, to je naredna slika. I ne, ovo nije slika sa našeg eBankinga već odlična kopija. Posebno je prilagođen izgled stranice za svaku od banaka sa spiska, pa ako ste klijent neke druge banke i kliknete na drugu ikonicu, dobićete prikaz eBanking stranice te konkretne banke. 

Moramo da priznamo da je ova prevara izvedena maestralno i da su samo izuzetno obazrivi proverili adresno polje i videli da nisu na eBankingu svoje banke, već na nepoznatoj lokaciji. 

Prvo što treba da bude sumnjivo u ovom slučaju, pored lažne adrese, je da nema https protokola, zatim da se zahteva logovanje u eBanking, umesto uobičajenog unosa platne kartice ili skeniranja QR koda.

Logično, traži se od vas da unesete svoje podatke, korisničko ime i šifru. Ukoliko to uradite, nećete uspeti da platite dušek u tom trenutku, ali ćete prevarantima dati svoje pristupne podatke i oni lako mogu onda stvarno da se uloguju na vaš eBanking i da raspolažu vašim novcem i svim podacima koji tamo postoje.

To može biti stvarno veliki problem i zato i ovim tekstom apelujemo na sve da se vrlo obazrivo ponašaju prilikom svake internet aktivnosti i da uvek budu skeptični u pitanju zaštite podataka. U ovom konkretnom slučaju su nadležne kolege brzo dobile obaveštenje o postojanju ove prevare i uspele da u rekordnom roku “obore” sporni sajt koji je prikupljao podatke, ali pitanje je trenutka kada će se nešto slično ponovo pojaviti.

Prevare putem interneta su sve prisutnije i sve ih je teže prepoznati, a prevaranti nažalost sve veštiji u tome što rade. Da bismo se zaštitili i bezbedno kupovali, imajući u vidu i preporuke o zaštiti od korona virusa, ali i potencijalne napadače na naše podatke i novac, pogledajte savete u nastavku.

Osam saveta za bezbednu kupovinu preko interneta

  • Vodite računa gde i kome ostavljate lične i poverljive podatke. Ne verujte primamljviim ponudama koje dobijate mejlom ili kroz aplikacije za poruke. Nemojte otvarati linkove i dodatke iz mejla, ako niste sve prethodno proverili i sigurni da je poruka ispravna.
  • Proverite da adresa vebstranice na kojoj želite da izvršite plaćanje počinje sa „https”. Obratite pažnju na simbol katanca pored veb adrese - ukoliko je označen crvenom bojom, ili ukoliko pretraživač izbaci upozorenje da sertifikat nije validan, nikako ne treba unositi podatke o platnoj kartici.
  • Uvek kupujte preko zvaničnog sajta prodavnice i ne ukucavajte svoje podatke na internet lokacijama do kojih ste došli preko linka. Ovo mogu biti lažne stranice koje veoma podsećaju na prave.
  • Preporučuje se upotrebu sajtova koji imaju zagarantovani nivo zaštite. Sigurni sajtovi za plaćanje karticama sadrže opciju aktiviranja usluge MasterCard 3D Secure ili Verified by Visa, koje omogućavaju bezbedna internet plaćanja. 
  • Nikada ne treba unositi PIN kod prilikom kupovine putem interneta, ovo nije podatak koji banke traže za obavljanje transakcije. Takođe, banke vam nikada neće tražiti da mejlom ili porukom promenite svoje podatke, potvrdite lozinku ili slično.
  • Nikada ne treba slati fotokopiju kartice (ili drugog dokumenta) mejlom, u inboks stranice na društvenim mrežama ili slično.
  • Preporučuje se izbegavanje kupovine sa javno dostupnih bežičnih mreža i deljenih računara, jer ne znate da li su zaraženi nekim virusom koji može da preuzme vaše podatke.
  • Internet prodavnicu uvek proverite ako niste prethodno kupovali (npr. koristeći Google preporuke ili sajt Trust Pilot). Obratite pažnju na sve poruke koje se pojave i budite sumnjičavi prema svim nepravilnostima.