ERSTE tim – Izlazak iz zone komfora i kontinuirani lični razvoj

Za naš blog, kolega Srđan Tanjga, direktor Direkcije platnog prometa, osvrnuo se na svoje dugogodišnje iskustvo u Erste Banci. Prisetivši se onoga što je obeležilo njegove početke u Ersteu, on je istakao značaj kontinuiranog ličnog razvoja i rada na sebi, koji podrazumeva i to da učimo na sopstvenim greškama.

Koliko dugo radiš u Erste Banci?

Zvuči neverovatno, ali punih 17 godina sam deo Erste porodice. Razvijao sam se i rastao u Sektoru operacija kroz nekoliko odeljenja.

Kako su izgledali tvoji prvi koraci u Ersteu?

Sećam se prvog radnog dana, kancelarije, okruženja i naravno koleginice Vere koja mi je bila mentor. Počelo je sa upoznavanjem IBIS-a i sa zakonskim aktima na temu deviznog platnog prometa. A ono što mi je najviše ostalo u sećanju jeste dobrodošlica, razumevanje i podrška koju sam dobio od izvanrednog ERSTE tima.

Šta trenutno radiš? Šta voliš kod posla koji radiš?

Moja odgovornost je Direkcija platnog prometa. Veoma širok dijapazon procesa koji su, mogu slobodno da kažem, vitalni za Banku – od dinarskog i deviznog patnog prometa, preko otvaranja i održavanja računa pravnih lica, sve do dokumentarnog poslovanja i pozadinskih poslova sredstava, hartija od vrednosti i investicionog bankarstva.

Ono što je posebno karakteristično za platni promet u poslednje vreme jesu promene, ne samo inicirane L.I.F.T. programom nego i velikim brojem drugih projekata, koje svakako utiču na timski i moj lični razvoj. I baš te promene su ono što me svakodnevno gura napred.

Zašto bi nekome preporučio Erste? Šta te motiviše da radiš ovde?

Svi ljudi u nekom momentu svog života preispituju svoje odluke i analiziraju svoje puteve, pa tako i ja. Ne mogu da kažem da nisam imao ponuda da menjam poslodavca, ali ono zbog čega se nisam odlučio na takav korak su ljudi, kolege ili bolje rečeno prijatelji koje imam u Banci. Razumevanje, odnos, podrška u Erste timu su najbolja preporuka za našu Banku. Pored pomenutog, mogućnost konstantnog ličnog razvoja je moj pokretač, odnosno nešto što me uvek motiviše.

Kad smo kod toga, kakve su kolege u tvom timu i generalno atmosfera?

Kada su kolege u pitanju, mislim da imamo jako dobar spoj mladosti i iskustva. Mlada ekipa je željna znanja i sticanja iskustva, a iskusnije kolege su uvek raspoložive za prenos znanja i podršku. Uz međusobno poštovanje i uvažavanje dolazimo do veoma prijatne timske atmosfere, koja se ogleda u dobrim međuljudskim odnosima, a potvrđuje osmesima i pozitivnim raspoloženjem.

Da li je postojalo nešto što te je iznenadilo kada si počeo da radiš u Banci?

Moje najveće iznenađenje je bio osnovni informacioni sistem koji je Banka tada koristila – IBIS. Nekoliko dana, a verovatno i nedelja, trebalo mi je da razumem kako je Vera (moja mentorka) menjala ekrane na njemu. 😊

Koliko imaš prilike da učiš i dalje se razvijaš? Da li si imao prilike da ideš na neku edukaciju?

Napredujem svakim novim danom, u svakom pogledu. Iskreno verujem da se najveći lični razvoj ostvaruje kroz sam rad. Ne samo na redovnim aktivnostima i kroz dnevnu rutinu, već i kada god izađemo iz svoje komforne zone. 

Osim toga, tokom karijere sam imao priliku da prođem i veći broj edukacija. Sa jedne od skorijih obuka poneo sam dve značajne poruke: Learn-by-Doing i Fail-to-Succeed, koje svakako potvrđuju da rad, a i same greške na kojima možemo dosta da naučimo, donose napredak.