ESG – miks dobrih, starih vrednosti i onoga što je moderno i progresivno

Sa 200 godina tradicije, naša Banka je primer da prave vrednosti traju i da uspevamo da spojimo vrednosti starog i progresivnost novog. Kroz podršku zelenoj tranziciji, inkluziji i društvenoj odgovornosti gradimo održivu budućnost. Pročitajte tekst koje su napisale naše Katarina Majić, senior specijalistkinja za ESG, i Sonja Konakov Svirčev, menadžerka za društveno odgovorno poslovanje, diverzitet i inkluziju.

Tradicija kao inspiracija

ESG miri ono što se često može smatrati nepomirljivim – staro i novo. Naše Erste staro je baš staro – koreni koji sežu unazad 200 godina dokaz su da prave vrednosti dugo traju, ali su i pokazatelj koliko je naša institucija pre više od dva veka bila napredna i moderna za svoje okruženje. Osnovani smo kao prva štedionica sa misijom podrške ljudima svih statusa, uvažavajući svakog pojedinca i njegove/njene potrebe bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Dakle, čak smo i tada društvene izazove umeli da rešavamo na preduzetnički, ali istovremeno odgovoran i održiv način. Novo ruho ovog društveno odgovornog ponašanja zove se ESG i predstavlja novi etički okvir koji kroz sveto trojstvo: zaštitu životne sredine (Environment), bavljenje društvenim pitanjima (Social) i adekvatno korporativno upravljanje (Governance) nastavlja započeto, uz jasan regulatorni okvir dajući progresivni impuls da od svakog pojedinca, odnosno institucije zavisi u kakvom ćemo svetu živeti i hoćemo li ga činiti boljim.

Voleli bismo da možemo sve, ali smo ipak morali da odredimo prioritete

Kao aktivni član zajednice u kojoj poslujemo, Erste Banka prati sve promene i izazove savremenog života, poput ubrzanog tehnološkog razvoja, ali i klimatskih promena koje su sve izraženije. U skladu sa tim, definisali smo svoje prioritete, a to su podrška zelenoj tranziciji i ulaganje u zelenu ekonomiju, finansijska edukacija i inkluzija svih članova društva, podrška razvoju preduzetništva sa posebnim fokusom na socijalna preduzeća, startapove, žensko preduzetništvo, zatim osnaživanje delovanja organizacija civilnog društva, ulaganje u kulturu i umetnost, obrazovanje i osnaživanje mladih, kao i marginalizovanih grupa našeg društva.

ESG na naš način

Erste pristup ovoj temi karakterišu učenje, saradnja, prenošenje stečenog iskustva, dijalog i umrežavanje, pa smo upravo zato osnivači i članica najrelevantnijih inicijativa u ovoj oblasti u Srbiji poput: Globalnog dogovora UN-a, Foruma za odgovorno poslovanje, Nacionalnog saveta za društveno odgovorno poslovanje, Srpskog filantropskog foruma i drugih. Naša Banka je od samog početka poslovanja svoju poslovnu filozofiju uskladila sa principima Globalnog dogovora UN-a koji su vezani za radna i ljudska prava, životnu sredinu i sprečavanje korupcije. Vremenom, kako smo sticali dodatno iskustvo i znanje, ali i kako se menjalo poslovno okruženje, uskladili smo poslovanje sa Ciljevima održivog razvoja UN-a, Principima osnaživanja žena UN Women, Deklaracijom o borbi protiv korupcije Globalnog dogovora Srbija, UN Standardima za ponašanje preduzeća za borbu protiv diskriminacije LGBTI, a samo izveštavanje o postignutim rezultatima i ciljevima sa metodologijom GRI (Global Reporting Initiative).

Kao rezultat svega ovoga, ali najviše posvećenog i vrednog rada naših zaposlenih Erste je lider u ulaganju u obnovljive izvore energije, promovišemo energetsku efikasnost u domaćinstvima, socijalno bankarstvo, pionir smo u odobravanju zelenog kredita jednoj stambenoj zajednici, organizatori smo mnogih zanimljivih događaja –  ERSTE prazničnog bazara ženskog preduzetništva #VERUJUSEBE, Samita Erste Grupe na temu diverziteta i inkluzije programa socijalnog bankarstva, skupa Foruma za odgovorno poslovanje takođe na ovu temu i mnogih drugih.

Nagrade prijaju, ali i obavezuju

Da je sve ovo prepoznato, govore i nagrade. Kao lideri diverziteta, peta smo kompanija po redu među 850 evropskih kompanija po izboru Financial Times-a, dok je magazin Forbs našu Grupu svrstao među najbolje kompanije sveta za žene. Erste Banci u Srbiji je tri godine za redom dodeljena nagrada Šampion održivosti, Foruma za društveno odgovorno poslovanje, za projekte i programe: socijalnog bankarstva, finansijske pismenosti i rodne ravnopravnosti. Ponosni smo na ova priznanja, a ona su nam ujedno i vetar u leđa, motivacija i inspiracija za dalje pomeranje granica i inovativne projekte i rešenja.

Na mladima je budućnost

Istraživanja kažu da su, kao najkompleksnijoj generaciji do sada, generaciji „Z“ inicijative za raznolikost i inkluziju vrlo važne, kao i bavljenje klimatskom krizom i lakši pristup podršci i resursima u vezi sa mentalnim zdravljem. Kao prva generacija koja je došla na svet i odrasla u potpunosti u digitalnom dobu, ova generacija razume prednosti tehnologije i fleksibilnost rada koju ona dozvoljava, tražeći svrhu u svojim karijerama. Za njih je ključan rad za poslodavca vođenog svrhom. Srećni smo što vrednosti kojima teži generacija „Z“ Erste Banka ne samo nudi i živi svakom svojom aktivnošću, već i aktivno promoviše. To samo govori u prilog tome da smo svi zajedno na pravom putu.