Kako se zaštititi od zlonamernih aplikacija?

Virus maskiran kao PDF čitač krade vaše lične podatke

Mobilne aplikacije su već dugo sastavni deo naše svakodnevice i olakšavaju nam obaveze i prikupljanje informacija, bilo da je u pitanju upravljanje finansijama, praćenje našeg fitnes napretka ili prosto odmaranje uz društvene mreže. Iako je sada preuzimanje različitih aplikacija moguće jednim klikom, treba imati na umu da nisu sve aplikacije korisne i bezazlene kako nam se na prvi „klik“ čini.

Sve češće se na prodavnicama aplikacija pojave i one koje su specijalno dizajnirane da nanesu štetu ili iskoriste lične podatke u neke druge svrhe sem statistike. Takve zlonamerne aplikacije prerušene su u legitimne i mogu se naći čak i na zvaničnoj Android prodavnici. Ovom prevarom se služe sajber kriminalci kako bi ukrali lične podatke, uključujući pristupne podatke za mobilno bankarstvo ili informacije o plaćanju, odnosno preuzeli kontrolu nad mobilnim uređajem.

Poslednja aplikacija ovog tipa koja je zabeležena je „trojanski napad“ pod nazivom Anatsa, maskiran u bezazlenu aplikaciju za kreiranje i čitanje PDF dokumenata.

Kada se ovaj virus u obliku „poznate“ aplikacije instalira na Android telefon ili tablet, počinje da prikuplja osetljive finansijske i lične podatke, na primer podatke o platnim karticama, koje kasnije zloupotrebljava za različite prevare i krađu novca.

Kako se zaštititi?

Jedno od važnih bezbednosnih pravila je da se nikada ne instalira aplikacija koja se ne nalazi na zvaničnoj prodavnici aplikacija. Čak i tada, preporuka  je da se instaliraju samo proverene aplikacije poznatih izdavalaca i da se uvek provere iskustva drugih korisnika, kao i korišćenje antivirusne zaštite uz redovno skeniranje protiv zlonamernih softvera. 

Iako danas sve brže živimo, na trenutak treba zastati i setiti se da „samo“ jedan klik može dovesti do odavanja podataka prevarantima i potencijalno velikog problema. Savetujemo da pogledate više saveta o bezbednosti na internetu na platformi za finansijsku edukaciju #ErsteZnali

Kako se virus ubaci u zvanične prodavnice aplikacija?

Dešava se da se na prodavnici ipak nađe neka koja je „prevarila sistem“. Ova prevara se sprovodi tako što u prvom koraku sajber kriminalci u prodavnicu aplikacija postavljaju aplikaciju koja izgleda bezopasno. Prevaranti čak mogu kreirati lažne recenzije kako bi povećali ocenu zlonamerne aplikacije i učinili da ona izgleda autentičnije i pouzdanije. Tek nakon instaliranja na telefon, prvobitno bezopasna aplikacija se, kroz naknadna ažuriranja, razvija u opasan virus koji prikuplja podatke i na taj način vara bezbednosni mehanizam prodavnice. Zato, obazrivo sa instaliranjem, proverite detaljno sve i čuvajte svoje lične podatke.